veiligheid
Omdat olie en gas brandbaar en explosief zijn, en omdat de zee weinig mogelijkheden voor ontsnapping biedt zijn op productieplatforms strenge veiligheidsmaatregelen van kracht. Uit het onderzoek naar de ramp met het Piper Alpha platform, dat op 6 juli 1988 in de lucht vloog bleek dat deze regels hard nodig waren. De regels zijn voor een deel beschreven in de Mijnwet.
Een overzicht:
- personeel moet regelmatig medisch gekeurd worden.
- iedereen die langer dan 3 dagen op een platform verblijft moet een speciale training volgen, waarin veiligheid, overleven op zee, EHBO, brandbestrijding en ontsnappen uit zinkende helikopters in theorie en praktijk geoefend worden. Zo'n training duurt een week en moet iedere paar jaar herhaald worden. Veel maatschappijen stellen dergelijke trainingen verplicht voor iedereen die een platform bezoekt, en stellen soms ook speciale trainingen verplicht.
- In de helikopter draagt iedereen een overlevingspak en zwemvest, voor vertrek wordt altijd een veiligheidsvideo vertoond.
- Alle werkzaamheden aan boord worden gecoördineerd via een systeem van werkvergunningen.
- Er is een absoluut alcoholverbod, en roken is zeer beperkt toegestaan.
- Sommige maatschappijen verbieden zelfs het meenemen van zakmessen.
Bij sommige van deze maatregelen moet je bedenken dat zelfs een kleine verwonding de maatschappij op grote kosten kan jagen, een voortijdige helikoptervlucht en regelen van een vervangende werknemer kost al duizenden euros.

Maak jouw eigen website met JouwWeb